top of page

מידע שימושי

 

מה חשוב לדעת על פרויקט פינוי-בינוי 

 

מטרתו של פרויקט פינוי בינוי היא להרוס בניינים ושכונות ישנות המכערות את פני העיר ולבנות במקומן שכונות מודרניות. פרויקטים אלו הינן חלק מהמדיניות הממשלתית של התחדשות עירונית. מדיניות זו אמורה לעזור לא רק לשיפור פני העיר ותדמית העיר, אלא גם להוסיף יחידות דיור חדשות ולתת מענה לחלק מבעיית הדיור הקיימת בתוך הערים המרכזיות.

השאלה היא האם באמת הפרויקט פינוי בינוי ממלא את ייעודו? 

האזורים המוכרזים כשטחים של פינוי בינוי הם בדרך כלל שכונות ישנות, או שכונות שבהן מספר הדיירים הוא מועט ביותר. אזורי פינוי בינוי מקבלים גם פטור מהיטל השבחה, הטבות במיסוי ובדרך כלל גם תוספות של זכויות בנייה. הטבות אלו מעודדות את פעולת היזמים שצריכים בראש ובראשונה לשכנע את כל הדיירים לחתום על הסכמתם לפרויקט פינוי בינוי. 

האם הדיירים הם אלו שמעכבים את פרויקט פינוי בינוי?

דיירים המסכימים להשתתף בפרויקט של פינוי בינוי מקבלים בדרך כלל דיור חלופי, טוב הרבה יותר, באותו מתחם שבו הם מתגוררים ולפעמים גם באזור אחר, הדבר תלוי בהסכם שנחתם בינם לבין היזמים. השלב של קבלת הסכמת הדיירים לביצוע פרויקט פינוי בינוי הוא על פי רוב אחד השלבים הבעייתיים ביציאת הפרויקט לדרך. 

היזמים של הפרויקט נמצאים פעמים רבות בהליך מייגע ומורכב של משא ומתן, על מנת לשכנע את הדייר לחתום על ההסכם שיאפשר ליזם לקבל את ההיתר להרוס את המבנה ולבנות במקומו מבנה חדש. 

חוק "הדייר הסרבן" יכול לעזור במקרה שיש רק דייר אחד המסרב להשתתף בפרויקט פינוי בינוי. עיתון גלובס דיווח כי לאחרונה דיירים שתבעו דיירת בסכום של 20 מיליון ש"ח, בגלל סירובה לחתום על ההסכם, הצליחו לגרום לדיירת בסופו של דבר להסכים לפרויקט. מדובר ב- 31 דיירים בנווה מונסון שרצו להצטרף לפרויקט פינוי בינוי של חברת אשדר. הדיירת הבינה בדיון שהתקיים בבית המשפט, כי סיכוייה לזכות בתביעה נגדה קלושים והסכימה לחתום עם החברה. 

מי מעכב את פרויקט פינוי בינוי לדעת יזמי הנדל"ן?

וועדות מחוזיות יכולות לדחות את התוכניות של פינוי בינוי, למרות הסכמת הדיירים, לפעמים בגלל מסקנת אנשי הוועדה שהפרויקט יפגע בשימור ערכים היסטוריים, ערכים תרבותיים או ערכים סביבתיים. במקרים אלו הוועדות המחוזיות יכולות להמליץ - במקום הריסה ובנייה מחדש - שימור הבניין או שכונה מסוימת. 

יזמים רבים טוענים שלא הדיירים הישראלים הם ששמים מחסומים בפני יציאת הפרויקט לדרך, אלא גורמים כגון: מסלול התכנון, חוסר תמיכת הרשויות או הועדה המחוזית, חוסר באנשי מקצוע בתוך הוועדות המקצועיות אשר מעכב את אישור הפרויקט וכדומה, הם הגורמים העיקריים לעיכוב הפרויקט. 

בעיות אלו ובעיות דומות להן גורמות שרק אחוז מועט מהבניינים שניתן להחיל עליהם את פרויקט פינוי בינוי באמת נכנסים לפרויקט. אם הממשלה רוצה באמת להוסיף דירות חדשות לשוק הנדל"ן בזכות פרויקט זה, היא תצטרך למצוא פתרון יעיל גם לבעיות הבירוקרטיות וגם לבעיות הקשורות לוועדות המחוזיות. 

מדוע חשוב לקבל ליווי שמאי?
 

בעולם פשוט יותר לכל דירה היה מחיר קבוע המושפע אך ורק מהמיקום ומהגודל שלה, ואנחנו לא היינו זקוקים לאנשי מקצוע כמו עורכי דין ושמאים כדי לסגור עסקת נדל"ן על הצד הטוב ביותר, אבל בעולם שלנו יכול להיות הבדל של שמים ולילה בין שתי דירות שנמצאות באותו בניין, עם אותו מספר חדרים ואפילו באותה הקומה. ההבדל במחיר נגזר בדרך כלל מהמצב הנוכחי של הדירה על פני השטח ומתחתיו. לכן כאשר אנחנו מבררים את מחירו של הנכס שאנחנו מעוניינים לקנות או למכור, אנחנו יכולים לקבל רק הערכה גסה של המחיר, אבל כדי לדעת בדיוק כמה הנכס הנוכחי או העתידי שלכם שווה, אתם תזדקקו לאיש מקצוע, כלומר לשמאי מקרקעין. ולמרות שכולנו רוצים להימנע מהוצאות מיותרות, בשלב כה חשוב של חיינו, עדיין, לפעמים אי היוועצות בשמאי יכולה לגרום לנו להפסדים כספיים רבים, כי השמאי רואה דברים משם שאנחנו לא רואים מכאן. לכן, גם אם הבנק אינו מחייב אותנו להשיג הערכת שמאי עבור הנכס שאנחנו מעוניינים לקנות, לפעמים כדאי בכל זאת לקחת את היוזמה.

 כל שמאי מקצועי בישראל רשום בפנקס מועצת שמאי המקרקעין ועובר מבחנים רבים על מנת שיוכל לעסוק במקצוע. שמאי יכול להעריך שווי של כל נכס כגון: קרקעות, מגרשים, בניינים שלמים, משרדים וכמובן דירות מגורים ובתים פרטיים, אבל לכל שמאי יש התמחות יותר ספציפית המשתנה על פי סוג הנכס ובהתאם לניסיון שהוא צבר. השמאים המקצועיים מצויים גם בכל החוקים הקשורים לנכס, לרכישה ומכירה ולבנייה והם יכולים לעזור לכם במקרה ומשהו לא נעשה בהתאם לחוק.

הערכות של השמאי יעזרו לכם לא רק בקביעת ערך הנכס, אלא גם בנושאים חשובים לא פחות כגון:

  • קביעת ירידת שווי ערך של הנכס הנבדק

  • קבלת פטור ממס שבח והיטלי השבחה במקרה הצורך

  • התנהלות מול מנהל מקרקעין ישראל

  • עזרה במיסוי מקרקעין

  • בדיקת חוזק ועמידות מבנים מפני רעידות אדמה

  • בדיקת היעדר שעבודים על הנכס ועוד

 שמאי מקרקעין מקצועי ומנוסה המכיר את שוק הנדל"ן מכניס שיקולים רבים להערכת שווי הנכס כגון: מצב הדירה, ריצוף, רטיבות, מספר כיווני אוויר, מראה ואופן הכניסה לבית, הנוף הקיים, מצב הכלים הסניטרים, תקינות החלונות והשמשות, בדיקה של חשמל והאינסטלציה, בדיקת טיח וסדקים ועוד.

מהי תמ"א 38 ולמי היא מיועדת?
 

תמ"א 38 הינה "תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה". בשל החשש מרעידות אדמה הרסניות בישראל, גובשה בשנת 2005 תוכנית מתאר ארצית מספר 38 (תמ"א 38), שקבעה הנחיות תכנוניות לחיזוק מבנים קיימים במטרה לשפר את עמידותם, ובמקביל הגדירה תמריצים כלכליים כגון: הוספת יחידות דיור והרחבת יחידות דיור קיימות, הוספת מעליות ובניית חניות והכול במטרה לעודד דיירים לבצע את החיזוק של המבנה. לאחר אישור תמ"א 38 החל המחוקק לייצר תיקוני חקיקה על מנת להוציא את התוכנית לפועל, תיקוני החקיקה אינם שלמים וחלקם אף יוצרים עיוותים ולכן הדיירים זקוקים לגוף מקצועי ומשרד עו"ד מבין בתחום שיוכלו לתת לדיירי הבניין פתרונות בתחומים: תכנון ובנייה, התמצאות בכל הליכי הבירוקרטיה עם הרשויות, מיסוי מקרקעין, מיסוי - מס ערך מוסף, טיפול בהתנגדויות של דיירים וכו'. התוכנית מיועדת למבנים קיימים בכל שטח מדינת ישראל, אשר היתר בנייתם הוצא לפני ה-1 בינואר 1980, ולמעט מבנים העומדים בתקן ישראלי (ת"י) 413. באופן עקרוני תמ"א 38 חלה על מבני מגורים ו/או מסחר כאחד. המבנה צריך לעמוד בגובה של למעלה מ - 2 קומות (9 מטר) ושטחו הכולל למעלה מ - 400 מטר.

הסיבה החשובה ביותר לניצול זכויות תמ"א 38, היא דאגה לבטיחותו של הבניין בו מתגוררים. הסכנה בישראל, הקיימת לבניינים שנבנו לפני שנת 1980, היא מוחשית והחשש לרעידת הוא אמיתי ביותר. בניינים העונים להגדרות תמ"א 38, עלולים לקרוס במהלך רעידת אדמה ולגרום לנזק חמור, בגוף ובנפש. לכן בראש ובראשונה זוכה הבניין לחיזוק יציב על פי הסטנדרטים הגבוהים ביותר. יתרה מכך, הניסיון מלמד שיש רווח נוסף של השבחה, אשר במונחי קצה עבור דיירי הבניין, נעה בהיקפים שבין 80-150 אלף דולר ליחידת דיור, תלוי במיקום הבניין ובהיקף הפרויקט. כפועל יוצא מייצר הפרויקט ערכים ברורים לדייריו וביניהם: חיזוק יסודות הבניין מפני רעידת אדמה. פתרונות חנייה מתקדמים (בהתאם לתוכנית). הוספת מרפסות (בהתאם לתוכנית). הוספת ממ"דים. הוספת מעלית חדשה. מבואה חדשה (לובי). חידוש מעטפת הבניין ועוד.

יוכפז - שמאות נדל"ן

© 2023 by Real Estate Co. All rights reserved.All rights reserved

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus
bottom of page